Honungen kommer mestadels från kuporna här hemma, men även från kupor vi fått lov att ställa upp hos släktingar och grannar.

Honungen hämtas in från kuporna, vaxet (som bina lagt över) tas bort. Sedan slungas honungen, silas och ympas, innan den tappas på burk. Att ympa honungen betyder att man blandar den nya honungen med en liten mängd färdig honung för att den ska ”smitta” den nya och ge den samma konsistens dvs len och mjuk.

Ympar man den inte så kristalliseras honungen och bildar större eller mindre sockerkristaller. Det är en smaksak vilket man föredrar.

En del honung skickar vi på analys för att få veta varifrån bina hämtat just den honungen. Den får olika beteckningar beroende på polleninnehållet, t ex ”Rapshonung”, ”Försommarhonung”,

”Sensommarhonung”, ”Ljunghonung” etc. Den honung vi inte skickar in på analys heter rätt och slätt ”Svensk honung”. Man får inte döpa den till exempelvis ”Hallonhonung” om inte en pollenanalys är gjord som visar att den till största delen innehåller pollen från just hallon.

Nyslungad honung är flytande ett tag.

Flytande honung förekommer annars inte i Sverige, om man inte blandar i fruktsocker eller hettar upp den. Vi gör inte det och har alltså bara flytande, nyslungad honung.

Vi säljer honungen i olika förpackningsstorlekar:150g (sorthonung), 250g (nyslungad), 500g, 700g och 2kg hink.

en honungsburk som står på en stubbe